Pagekon řasnatý

(Correlophus ciliatus)

Terárium


Pagekoni řasnatí jsou velmi nenáročná zvířata. Vhodné rozměry ubikace pro jednoho pagekona jsou minimálně alespoň 50v x 35h x 35š cm. Skupina pagekonů obvykle 1,3 vyžaduje prostor o něco větší, já sobně využívám pro skupinu jeden samec a tři samice poloflexária o velikosti 45x45x80 cm a tento rozměr se zdá dostačující. Můžete-li ale svému mazlíčku poskytnout ubytování větší, bude vám zajisté vděčný. Protože se jedná o stromové ještěry musí být terárium orientováno na výšku.


Vlastní materiál terária není úplně podstatný, ale u každého z běžně používaných naleznete nějaké výhody a nevýhody. Nejčastěji se používají skleněná terária nebo odchovné plastové boxy. Materiál by měl být, ale alespoň částečně průhledný, aby zvířata mohla sledovat dobře střídání dne a noci a přizpůsobit tomu svůj režim. Pokud je chováte v místnosti bez oken je nutné jim režim zařídit pomocí umělého osvětlení. Přímé osvětlení ať už plnospektrální nebo UV není nezbytně nutné, nicméně lze ho doporučit.


Pagekon řasnatý terárium

Terárium by mělo obsahovat i větve pro šplhání.

Pagekon řasnatý terárium 2

Pagekoni jsou stromoví ještěři, terárium je proto vhodné orientovat na výšku.

Teplota v teráriu by měla plně dostačovat běžná pokojová 20-27 stupňů Celsia, příliš vysoké nebo nízké teploty mohou vést k poruchám nebo až ke smrti chovaných zvířat, problematické může být například léto, kdy se teploty vyšplhají nad 30 stupňů.


Terárium by mělo být dobře větrané, jelikož při vyšší vlhkosti se mohou tvořit nebezpečné plísně. Vzduch musí teráriem proudit, tudíž minimálně jeden dostatečně velký otvor ve spodní části terária a druhý ve stropě.


Pagekon řasnatý terárium s kladištěm

V některém z rohů terária je dobré umístit kladiště pro samice.

Pagekon řasnatý vnitřek terária

Jako levný úkryt skvěle poslouží pěnové instalatérské izolace na trubky.

Vnitřní vybavení terária


U vnitřního vybavení terária si musíte nutně položit otázku, pro jakýá účel je terárium pořizováno. Jiné terárium si bude pořizovat ten kdo chce mít v bytě jen okrasu a jiné ten kdo má v bytě desítky terárií a musí se stíhat o ně starat.


Stěny můžete ponechat holé (pagekoni umí šplhat i po velmi hladkých materiálech) nebo můžete vyvořit plastické 3D stěny včetně úkrytů, které působí mnohem estetičtěji. Dno může být buď pokryto jen kuchyňskými papírovými utěrkami (je to hygienické, snadno se mění, doporučené obzvláště v odchovnách pro mláďata) nebo použít některý ze substrátů vhodných do terárií ať už bioaktivní nebo třeba jen rašelinu.


Do terária musíme umístit i několik větví. Větve musí být přiměřené tloušťky, aby se chovancům dobře držely, mohou být i silnější s drsnější kůrou. Větve nepořizujte z jehličnatých stromů ani ze stromů s vysokým obsahem mízi. Pro svoji odolnost a kvalitní povrch se hodně chovatelům osvědčili větve z kroucené vrby.


Terárium by mělo dále obsahovat i větší množství různých úkrytů do kterých se pagekoni budou přes den schovávat. Využít můžete korkové roury, kokosové skořápky, různé dutiny apod., profesionální chovatelé často používají jako úkryty sice neestetické, ale skvěle fungující plata na vajíčka. Skvělým tipem jsou pak pěnové izolace na trubky, které jsou velmi levné a prodávají se v různých průměrech. Je velmi snadné je umísťovat na libovolná místa v teráriu, kde dobře drží a snadno se čistí.


Pokud chováte i samice mělo by terárium obsahovat i nějaké kladiště, postačí i uzavřená nádoba s otvorem simulujícím dutinu s vrstvou vlhkého substrátu. Já osobně úspěšně používám misky cca 20x20x10 cm s vlhkou rašelinou a na vrchu vlhký vřes.


Pagekon řasnatý skrýše

Vnitřní vybavení terária musí obsahovat dostatek skrýší.

Pagekon řasnatý korek a kokos

Jako skrýš můžou posloužit korkové roury nebo kokosové ořechy.

Rostliny


Pro spokojený život pagekona musíme vybavit terárium rostlinami. Rostliny můžete použít téměř jakékoliv. Bohužel díky velmi aktivnímu životu pagekonů, kdy neustále pobíhají a skákají po teráriu, není životnost živých rostlin zpravidla příliš vysoká. Stejně úspěšně však můžete používat rostliny umělé, do kterých se pagekoni rádi schovávají.