Pagekon řasnatý

(Correlophus ciliatus)

Voda


Pagekoni ostatně jako každý živočich potřebují ke svému životu vodu. Jelikož se jedná o zvířata žijící v deštných pralesech, potřebují mít prostředí s poněkud zvýšenou vlhkostí, nemusí být však 100% vlhkost, všeho moc škodí, běžně postačí vlhkost 60-70%.


Terárium je dobré jednou až dvakrát denně porosit. Pagekoni s oblibou olizují kapky vody, stejně tak jsou ale schopni na rozdíl od mnoha jiných druhů přijímat vodu stojatou z malých misek (ty navíc udržují odpařováním vyšší vlhkost v treáriu).


Pagekon řasnatý skvrny

Pagekoni mají často na boku výrazné skvrny.

Pagekon řasnatý superdalmatin

Superdalmatini mají velké množství různě velkých skvrn.

Potrava


Pagekoni řasnatí jsou výbornými lovci a rádi loví živou potravu, použít můžete prakticky jakýkoliv krmný nebo nasmýkaný hmyz, nepohrdnou však ani rostlinou potravou v podobě přezrálého ovoce. V zajetí často přijímá kašičku z rozmixovaného banánu, broskve, meruňky, malin, manga apod. můžete je vylepšit i přidanou kapkou medu.


Vynikajícím zdrojem potravy jsou speciální kaše vyráběné právě pro pagekony řasnaté a některé jejich příbuzné. Nejznámějšími značkami jsou pak Pangea a Repashy, v české republice pak nemůžete přehlédnout vynikajíci českou značku Dr. Rhaco. Tyto kaše jsou mixem hmyzích proteinů, ovoce a přidaných minerálů a vitamínů tak aby zvířata co nejlépe prosperovala. Kaše jsou vyráběny ve velkém množství příchutí a dodávány v prášku a stačí je naředit v udaném poměru (většinou 1:2) s vodou. Osobně používám nejčastěji značku Dr. Rhaco a zdá se že mým chovancům vyhovuje, je ale dobré střídat příchutě, aby byla strava poněkud pestřejší a vybraly si z nich všichni chovanci (někdy mám pocit, že někteří z nich jisté příchutě upřednostňují). Je vhodné nekrmit jen kašemi, ale občas podávat i živý hmyz, který obsahuje i větší množství tuků, aby například samice po snůškách rychleji nabíraly zpět svou váhu.


Někteří chovatelé používají k výživě pagekonů i dětskou výživou, u které je však třeba dávat pozor na obsah konzervačních látek a cukru. Osobně bych se jí raději vyhnul, nebo použil jen v případě nouze, že jim akutně nemáte co nabídnout. Rozhodně tato forma stravování není vhodná k dlouhodobému používání, neboť neobsahuje téměř nic z látek potřebných pro zdárný vývoj pagekonů


Dospělé jedince postačuje krmit jendou za dva až tři dny, mláďata se krmí denně.


Reptivite

Multivitamíny reptivite jsou vynikajícím zdrojem minerálů a vitamínů.

EarthPro-A

Lepší než jen klasický vápník je třísložkový systém EarthPro od firmy Arcadia

Doplňky stravy


Samostatné podávání krmného hmyzu není pro udržení zdraví pagekonů dostačující, pokud by jsme krmili různorodým hmyzem z přírody, patrně by se zvířatům v chovu dobře dařilo, ale toto není v našich podmínkách dosažitelné. Proto musíme ke krmnému hmyzu uměle doplňovat i chybějící vitamíny a minerály. To se provádí nejčastěji poprášením krmného hmyzu minerálními/vitamínovými doplňky. Úplným základem je pak obalovat krmný hmyz ve vápníku (může být smíchan i se včelím pylem), který potřebují ke svému životu v poměrně vysokém množství. Samotný vápník však není dostačující a proto jednou za čas podáváme i vápník s příměsí D3 a multivitamíny, stačí jednou za cca 14 dní, častější podávání by mohl mít za následek předávkování.


K suplementaci můžete využít i sofistikovanější postupy jako jsou Arcadia EarthPro plán nebo Pangea plán, kdy se pagekonům podávají již směsi vápníku obohacené o další minerály a vitamíny v přiměřeném množství.


Vápník je naprosto esenciální záležitost pro většinu plazů, jeho vstřebávání podporuje vitamin D3 (často je součástí preparátů pro plazy). Nedostatek vápníku nebo vitamínu D3 se projeví jako křivice kostí, trhané pohyby, nebo otevřená tlama. Vápník pagekoni skladují v endolymfatických žlázách, které jsou viditelné po otevření tlamy, jak dva bílé hrbolky na horní čelisti přibližně na úrovní očí. Pokud chcete žlázy zkontrolovat stačí pagekonovi opakovaně poklepat na obou stranách tlamy a on ji na chvilku otevře.


TIP! V teráriu můžete ponechat i malou mističku s namletým vápníkem, většina jedinců s velkým nedostatkem vápníku ji dokáže vyhledat a v nouzi si trošku nalízat, aby doplnili deficit (obzvláště se týká samic po snášení vajec).