Pagekon řasnatý

(Correlophus ciliatus)

Pagekon řasnatý (Correlophus ciliatus) se stal v posledních letech jedním z nejoblíbenějších obyvatelů domácích terárií. Důvod je vcelku jednoduchý, neboť se jedná o vzhledově velmi atraktivní zvířata (téměř pohádkový vzhled hlavy a nacházejí se v mnoha barevných mutacích) a jejich chov je velmi jednoduchý a na cenu i vybavení nenáročný.


Snad jedinou nevýhodu ještě většího rozšíření mezi chovateli je fakt, že se jedná o noční zvířata, která se přes den ukrývají a tudíž je nemůžete přes den snadno pozorovat.


Pagekon řasnatý z boku

Většina pagekonů řasnatých má barvy v různých odstínech hnědé.

Pagekon řasnatý hlava

Hlavy pagekonů řasnatých mají jako většina nočních živočichů velmi výrazné oči.

Kde a jak pořídit pagekona?


Vlastní pořízení pagekona není nic složitého. Pořídit jej můžete ve specializovaných prodejnách, na burzách nebo přímo od chovatelů. Osobně bych se vyhnul nákupu zvířat v prodejních řetězcích typu zverimex nebo SuperZoo kde bývají zvířata předražená a často ve velmi bídném stavu vlivem nevhodné péče na prodejnách (chápu že prodavači nemohou znát podmínky pro chov všech zvířat a snaží se co můžou, ale někdy to je opravdu hrůza), navíc pokud se jedná o mláďata neumějí prodavači často rozeznat samce od samice.


Pořízení chovného jedince přímo od chovatele má více pozitiv: nižší cena, zvířata bývají zdravější, většina vám ochotně poradí a navíc se i můžete podívat přímo na chov u něj doma (pokud vám to dovolí) což vám zpravidla dá mnoho cenných informací k nezaplacení, zejména pokud s podobnýcm chovem teprve začínáte.


Při nákupu je dobré si pohlídat několik drobností, aby jste později nelitovali. Zejména je dobré si prohlédnout končetiny (pozor na zkroucené končetiny nebo podezřele trhavé pohyby) a ocas (křivice, nebo podobné nemoci se nejčastěji projeví na něm). Pokud ocas pagekonovi chybí jedná se ve většině případů pouze o kosmetickou záležitost, která nemá na vlastní chov prakticky žádný vliv.


Důležitý je při nákupu též věk a velikost pořizovaných mláďat. Na terarijních burzách se občas setkávám s nezodpovědnými chovateli, kteří nabízejí k prodeji velmi malá mláďata (často jen několik dnů nebo týdnů po narození), takto malé pagekony nemůžu doporučit žádnému kupujícímu pokud to již není zkušený chovatel (nelze ještě rozpoznat případné vady, je obtížné jim sehnat vhodnou potravu, ...). Dle mého názoru je lepší si pořídit mláďata už odrostlejší, ideálně ve věku 6-8 měsíců.


Samci jsou zančně teritoriální a v přítomnosti samic se mezi sebou nesnesou, a mohou se i navzájem i vážně poranit. Doporučuje se chovat pouze samostatné jedince, nebo skupiny jeden samec a dvě a více samic.


Proč jsou ceny tak rozdílné?


Mnoho lidí zaráží fakt, že ceny pagekonů se pohybují od několika stokorun až po desítky tisíc korun. Je to dáno hlavně různě vyšlechtěnými mutacemi, například Lilly white, Superdalmatin, Axanthic budou v případě zajímavě zbarvených jedinců pravděpodobněji výrazně dražší než běžně zabarvení harleuquini nebo pinstripové. Na cenu má vliv i celková tělesná konstrukce, velikost hlavy a kvalita ostnatých výstupků na hlavě. Na amerických aukcích jsou nezřídka vidět jedinci, kteří se vydraží v řádu tisíců dolarů.


Pagekn řasnatý pohlavní rozdíly

Samci mají viditelné řady šupin s póry a hemipenisy schované u kořene ocasu.

Pagkon řasnatý pory u samce

Již u velmi malých samců lze rozpoznat viditelné póry, zde samec o váze pouhých 6g.

Samec nebo samice?


Při pořizování je dobré si zodpovědět i otázku zda chci mít samce nebo samici. Mláďata do určitého věku vypadají až na drobné rozdíly stejně (rozeznat se dá pohlaví až zhruba od 7g váhy, ale není to ještě na 100% spolehlivé), dospěli jedinci se však již ve vzhledu značně liší. Adultní nebo subadultní samci již mají snadno rozpoznatelné výrazné boule s hemipenisy a zcela jasně viditelné řady pórů na šupinách kousek nad análním otvorem. Často se setkávám s lidmi, ketří se bojí si pořidit samice kvůli nebezpečí zadržení neoplodněné snůšky, toto riziko tu zajisté existuje, ale je naprosto minimální a samice snadno snášejí i neoplodněné vejce.